کد مطلب: 112608
«نازعات» دژ دفاعي‌ تنگه‌ هرمز تحت کنترل ويژه سپاه
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 808

به گزارش گروه امنيتي دفاعي خبرگزاري فارس، روز گذشته جديدترين منطقه دريايي سپاه پاسداران به نام «امام محمد باقر(ع)» در غرب تنگه هرمز و در سواحل خليج فارس در بندرلنگه افتتاح شد.

پنجمين منطقه دريايي سپاه آنطور که از سوي فرمانده نيروي دريايي اعلام شد، قرار است از نقطه انتهايي جزيره قشم به اضافه منطقه جزاير نازعات تا غرب جزيره کيش را تحت کنترل خود قرار دهد و در حقيقت اين مناطق، محدوده عملياتي جديدترين منطقه دريايي سپاه خواهد بود.

مناطقي که در گذشته در کنترل و حفاظت منطقه يکم دريايي سپاه (بندرعباس) قرار داشت اما اهميت اين مناطق و جزاير موجود در آن که به مجموعه جزاير نازعات معروف هستند، ايجاب مي‌کرد تا با تشکيل يک منطقه دريايي مستقل، کنترل و نظارت بر اين مناطق، تخصصي‌تر دنبال شود.

 

محدوده عملياتي منطقه پنجم دريايي سپاه در خليج فارس

 

با اين تفکيک، تامين امنيت تنگه هرمز که ماموريتي کاملا دريايي است، به عهده منطقه يکم گذاشته شد و منطقه پنجم نيز به صورت مستقل، مسئول تامين امنيت جزاير نازعات خواهد بود.

* منطقه نازعات به کجا گفته مي‌شود؟

جزاير نازعات به مجموعه چهار جزيره مهم تنب بزرگ، تنب کوچک، ابوموسي و جزيره سيري گفته مي‌شود.

تنب‌ بزرگ‌ با وسعت‌ حدود 11 کيلومتر مربع‌ در جنوب‌ جزيره‌ قشم‌ واقع‌ شده‌ که‌ از جنوب‌ به‌ جزيره‌ ابوموسي،‌ از شرق‌ به‌ عمان‌ و از غرب‌ به‌ تنب‌ کوچک‌ ختم‌ مي‌شود.

فاصله‌ اين‌ جزيره‌ تا قشم‌ 31 تا تنب‌ کوچک‌ 12 تا ابوموسي‌ 50 و تا جزيره‌ الحمراء در راس‌ الخيمه‌ 82 کيلومتر است‌.

تنب‌ کوچک‌‌ با مساحت‌ 2 تا 2.5 کيلومتر در جنوب‌ بندر لنگه‌ و در غرب‌ تنب‌ بزرگ‌ واقع‌ شده‌ است‌.

فاصله‌ اين‌ جزيره‌ تا بندر لنگه‌ 50 کيلومتر تا راس‌ الخيمه‌ 92 کيلومتر و تا تنب‌ بزرگ‌ حدود 13 کيلومتر است‌.

ابوموسي جزيره‌اي در وسط خليج فارس با مساحتي در حدود 25 کيلومتر مربع است.

فاصله ميان جزيره ابوموسي و جزاير تنب به دليل عمق مناسب آب، تنها مسير قابل کشتيراني براي نفتکش‌هاي بزرگ است.

و در نهايت، جزيره سيري در حدود 72 کيلومتري خط ساحلي ايران در جنوب بندر لنگه و 40 کيلومتري غرب جزيره ابوموسي واقع شده است که از آن در جهت اکتشاف و استخراج نفت نيز بهره‌گيري مي‌شود.

سه جزيره اول (تنب بزرگ و کوچک و ابوموسي) از مجموع شش‌ جزاير‌ ايراني‌ هستند که‌ به‌ جزاير قوسي‌ مشهورند.

اهميت‌ اين‌ جزاير به خاطر موقعيت‌ نظامي‌شان‌ است‌ که‌ به‌ عنوان‌ دژ دفاعي‌ تنگه‌ هرمز قلمداد مي‌شوند.

اين جزاير به لحاظ نظامي، فوق‌العاده مهم و داراي موقعيت ويژه تدافعي هستند.

جمهوري اسلامي ايران بر تعدادي جزاير برخوردار از موقعيت ممتاز در تنگه هرمز در دهانه خليج فارس حاکميت دارد که از آن ميان شش جزيره که زنجيره قوسي دفاعي ايران را تشکيل مي دهند، اهميت بيشتري دارند.

از اين رو علت نامگذاري اين منطقه به «نازعات» شايد همين باشد.

«نازعات» که نام يکي از سوره‌هاي قرآن کريم است، به آن دسته از فرشتگان مأمور الهي گفته مي‌شود که ارواح گنهکاران را با زجر و فشار از اجساد و يا قبرهايشان بيرون مي کشند و اين حکايت از يک نوع عذاب دردناک مي کند که خداوند براي بدکاران و درهم شکستن غرور طغيانگران در حال جان کندن در نظر گرفته است.

 

شناور موشک انداز در منطقه پنجم دريايي سپاه

 

از نظر جغرافيايي، خليج فارس، يک درياي عميق نيست و عميق‌ترين قسمت آن نيز که جهت کشتيراني و به ويژه حمل ونقل کشتي‌هاي بزرگ مناسب است، تقريبا در محدوده متعلق به ايران واقع شده است.

به علت عمق کم آب در تمام نقاط تنگه هرمز، کشتي‌هاي بزرگ قادر به عبور نبوده و مجبور هستند از ناحيه محدودي که معادل پانزده کيلومتر است و عمق آب جهت عبور آنها کافي است، حرکت کنند.

در قسمت شمال اين معبر، جزاير ايراني قشم، هرمز و لارک قرار دارند. علاوه براين، در ابتداي اين راه عبور، کشتي‌هاي بزرگ جنگي و نفت‌کش‌ها مجبور هستند از کنار جزاير ايراني تنب بزرگ و کوچک و ابوموسي عبور کنند.

در واقع مي‌توان گفت دو جزيره تنب بزرگ و کوچک به همراه ابوموسي بخشي از سيستم دفاعي و حفاظتي تنگه هرمز و کرانه هاي جنوبي کشور را تشکيل مي دهند و به علاوه موقعيت جغرافيايي آنها در عمق آب هاي خليج فارس و همچنين در داخل دو کريدور رفت و برگشت طرح تفکيک تردد بين المللي کشتي ها، آنها را از اهميت استراتژيک خاصي برخوردار کرده است.

* استقرار انبوه تفنگداران دريايي در منطقه پنجم

بنا بر گفته سرلشکر جعفري فرماندهي کل سپاه پاسداران، با توجه به نوع ماموريت منطقه پنجم دريايي سپاه، بيشترين استعداد تفنگداران دريايي سپاه براي دفاع و پدافند در اين جزاير مسقر مي‌شوند.

تفنگداران دريايي از جمله زبده‌ترين و کارآمدترين نيروهاي در اختيار سپاه پاسداران هستند که حضور انبوه آنها در اين منطقه دريايي مي‌تواند حامل پيام‌هاي مهمي باشد.

علاوه بر اينها، استفاده از سامانه‌هاي مدرن و پيشرفته پدافند هوايي در اين منطقه نيز مي‌تواند توان سپاه پاسداران را در حفاظت از آسمان اين جزاير بيش از پيش ارتقا دهد.

 

تعدادي از شناورهاي تندروي سپاه در منطقه پنجم دريايي

 

از طرف ديگر، سرلشکر جعفري در بخشي از سخنان خود در مراسم افتتاح اين منطقه، آن را منطقه‌اي بسيار حساس، استراتژيک و يکي از خطوط مقدم دفاع ايران اسلامي عنوان کرد.

بنابر اين استقرار سامانه‌هاي مدرن موشکي ساحل به درياي سپاه پاسداران در اين منطقه مي‌تواند در زمان بروز تهديد به عنوان يکي از خطوط مهم و استراتژيک سپاه براي مقابله با دشمن باشد؛ موشک‌هايي که علاوه بر شليک از ساحل، قابليت شليک از روي انواع شناورهاي تندرو و سامانه‌هاي پروازي سپاه را نيز دارند.


 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html